Energiekosten gaan door het dak! Wat kunt u doen?

De energieprijzen schieten door het dak; hoe kunt u besparen op uw energierekening?

De energierekening bestaat, als u geen duurzame verwarmingsinstallaties heeft, voor ongeveer 70% uit gas. Daarvan wordt het grootste gedeelte verbruikt voor het verwarmen van het huis met de cv-ketel. Dus daar kunt u op korte termijn het meeste op besparen. Daarnaast zijn er lange termijn investeringen die uw energierekening blijvend verlagen. Houd er rekening mee dat er een grote vraag is naar duurzame installaties zoals (hybride) warmtepompen en dat de levertijden steeds langer worden.

Geld_uit_verwarming_web

Cv-ketel en besparing

Zoals gezegd bestaat de energierekening voornamelijk uit het verbruik van het verwarmingsgedeelte van de cv-ketel. De HR-functie (Hoog-Rendement) zorgt ervoor dat de cv-ketel zuinig werkt. Toch komt het vaak voor dat de cv-ketel verkeerd staat afgesteld, waardoor er geen gebruik wordt gemaakt van het HR-gedeelte. Met het goed inregelen van de installatie kunt u mogelijk nog gas besparen.

Hoe werkt de HR-functie in de cv-ketel?

Het koude water, dat terug komt van de radiatoren, wordt voorverwarmd in een warmtewisselaar in de cv-ketel. Het koude retourwater wordt langs de warme rookgassen in de schoorsteen geleid, waardoor het koude water wordt voorverwarmd. Door dit principe wordt energie bespaard. Als het water te warm terugkomt, dan kunnen de rookgassen het water niet verder verwarmen en werkt de HR-functie niet. Dit uit zich door witte pluimen, die op koude dagen uit het rookgaskanaal komen. Als u dit ziet, dan staat uw cv-ketel niet zuinig afgesteld. Het verschil in de retourtemperatuur moet, voor een goede werking, minimaal 15 graden zijn. U kunt dit zelf ook testen. Uw radiator hoort, als de verwarming aan staat, aan de onderkant beduidend kouder te zijn dan de bovenkant. Is dat niet het geval, dan kunt u de temperatuur van de cv-ketel waarschijnlijk naar beneden bijstellen, bijvoorbeeld naar 60 graden. Als u handig bent, dan kunt u ook de omloopsnelheid van het water terugbrengen. Meer hierover vindt u in de handleiding van uw cv-ketel.

Bespaartips, korte termijn:


Verwarming

  • Zet de thermostaat een graadje lager en kleed u warm aan.
  • Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen op 15 graden.
  • Op welke temperatuur staat uw cv-ketel ingesteld? Des te lager de temperatuur, des te minder energie het kost om het huis te verwarmen. Als de temperatuur lager is ingesteld, dan duurt het wel iets langer voordat de ruimte warm wordt. Dat is voornamelijk merkbaar als de ruimte koud is en de verwarming wordt ingeschakeld. U kunt proberen om de aanvoertemperatuur in te stellen op 60 graden.
  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet de muur in.
  • Houd de deuren dicht.
  • Doe de gordijnen ‘s avonds dicht.
  • Bent u kort in een ruimte, overweeg dan om daar de radiator dicht te zetten.

Douche en bad

  • Met een spaardouchekop bespaart u 30% in vergelijking met een normale douchekop.
  • Douche kort. Zet een wekker met de tijd die u wilt nemen om te douchen. Kunt u in 5 minuten gedoucht zijn?
  • Bij het vullen van een bad gebruikt u ongeveer 3 x meer warm water dan bij 5 minuten douchen.

Elektra

  • Vervang gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen door ledverlichting. Een ledlamp is 50 tot 85% zuiniger dan de andere verlichting.
  • Was op 30 of 40 graden en zorg ervoor dat de wasmachine goed vol zit.
  • Hang uw was op in plaats van de droger te gebruiken.
  • Zet de vaatwasser pas aan als deze goed vol zit en gebruik de eco stand.

Lange termijn besparingen en investeringen


Verwarming

  • Het belangrijkste om energie te besparen is om uw woning goed te isoleren en minimaal hr++ glas te laten plaatsen. Een (hybride) warmtepomp heeft weinig zin als uw woning niet goed is geïsoleerd. Er is subsidie beschikbaar gesteld voor isolatie. Kijk hier voor meer informatie.
  • Lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming en convectoren, is energiezuinig, omdat er lage temperaturen door het systeem gaan. Heeft u een hybride-warmtepomp, dan is lage temperatuurverwarming essentieel.
  • De warmtepomp is een goede investering als uw woning goed is geïsoleerd en u vloerverwarming of convectoren heeft. Een lucht-water (buiten-unit) warmtepomp is goedkoper en eenvoudiger te installeren dan een brongebonden warmtepomp. Is uw woning redelijk goed geïsoleerd, dan kunt u een hybride warmtepomp overwegen. Bij een hybride warmtepomp blijft de cv-ketel een rol spelen. Als het buiten zeer koud (-0 graden) is, dan springt de cv-ketel bij om het huis te verwarmen. Er is een grote vraag naar dit soort producten en daardoor een langere wachttijd. Er is subsidie beschikbaar gesteld. Kijk hier voor meer informatie.

Zonne-energie

  • Zonnepanelen op het dak dragen bij om de elektriciteitsrekening omlaag te krijgen. Over het algemeen verdient u uw zonnepaneleninstallatie binnen 6 jaar terug. Tot januari 2024 kunt u de, op zomerse dagen, aan overschot opgewekte stroom afnemen op momenten dat de zonnepanelen onvoldoende energie geven, zoals ‘s avonds en in de winter. Dat principe heet salderen. Na 2024 wordt deze regeling stapsgewijs afgebouwd, maar dit is nog niet wettelijk vastgelegd.
  • Een zonneboiler is voornamelijk geschikt voor huishoudens waar een grote warm water afname is, zoals bij grote gezinnen. Zonneboilers zijn niet geschikt voor het verwarmen van het huis. Er is subsidie beschikbaar gesteld door de overheid. Kijk hier voor meer informatie.

Douche en bad

  • Installeer een thermostatische kraan.
  • Laat bij een nieuwe badkamer een douche WTW (Warmte-Terug-Winning) installeren. Het warme afgevoerde water voorverwarmt het koude water naar de douche.
  • U kunt het douchewater ook recyclen. Als u zich gewassen heeft en er alleen voor comfort onder staat, dan kunt u met een knop het douchewater recyclen. Zo hergebruikt u het warme water.

Heeft u vragen over het besparen van energie, neem dan contact met ons op.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies

Wij zijn opzoek naar nieuwe collega’s!

Bekijk onze vacatures